Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nőkről Nőknek  

 

 

Kép

Dr. Christiane Northrup: Női test, női bölcsesség

Az  írónő,   gyakorló szülész és nőgyógyász,   több évtizedes tapasztalatait ötvözi a  pszichológia,  a természetgyógyászat és a hagyományos orvoslás legújabb eredményeivel.  Nyílt és közvetlen hangon ad választ mindazokra a  kérdésekre,  amelyek valamennyi  nő  életének  különböző szakaszain felvetődhetnek.  Tabukat dönt le,  évtizedek óta megrögzült dogmákat vet el. A témaköröket számos esetleírás tarkítja, teszi izgalmassá.

 

noi-egeszseg.jpgMargith Dahlke, Ruediger Dahlke,Volker Zahn : Női EGÉSZ-ség

A testet és a lelket egységes egésznek tekintő, holisztikus szemléletű nőgyógyászat nagy súlyt helyez a valóság női pólusának és problémáinak feltérképezésére és megértésére. A tünetek lelki okait vizsgálva hangsúlyozza a páciens egyéni felelősségvállalásának fontosságát, megadva ezzel az érintettek számára a gyógyulás esélyét. A három, nagy tapasztalattal rendelkező orvos és terapeuta a női betegségeket elemző könyvével segíti olvasóit, hogy öngyógyító erőiket aktiválják, visszanyerjék emberi méltóságukat és életkedvüket, valamint újra rátaláljanak életcéljukra. A tartalomból: női őselvek és archetípusok, megelőzés és korai felismerés, a fogamzásgátlás és problémái, a terméketlenség, a nemi betegségek, jó- és rosszindulatú kinövések a nemi szerveken, a női mell és betegségei, szexuális problémák, a változó kor problémái, problémák a női test formájával.

 

 Kép Fréderic Leboyer : A gyöngéd születés

"Fájdalom  nélkül  nincs szülés,  sírás,  zokogás nélkül pedig nem vagyunk életképesek - ez szinte beleégett a köztudatba.  Ahogyan az is, hogy még a  terhes  nőnek  sem  illik  arról beszélnie,  hogy terhessége vagy szülése bármiféle lelki megpróbáltatást okozna. Az újszülött szempontjairól nem is beszélve.  És akkor az ember kezébe akad egy majd 20 éve íródott könyv, amely  mindent  megkérdőjelez  -  a sírást,  a szenvedést,  a műtőlámpák fényerejét,  a kitörő  és hangos örömöt,  a jelenlevők elvárásait ... és nem utolsósorban elégedettségünket, amikor arról beszélünk, hogy mi mindent megteszünk,  amit  csak  lehet.  Frédérick  Leboyer  aktív  szülész korában felismerte,    hogy  micsoda   lelki  megrázkódtatáson  megy  keresztül  az újszülött.  Leboyer  nem  kevesebbet  állít,  mint  hogy az újszülött is érző, érzelmekkel  bíró ember, személyiség, akinek születése közben hihetetlen mennyiségű  és  intenzitású  ingerrel  kell  megbirkóznia.  És  hogy  ebben nemhogy  értő  segítséget  nem  kap,   de  jelentősen  meg  is  nehezítjük a  dolgát.  Lehetne másképp is?   Ahhoz,  hogy  a dolgok megváltozzanak, hogy jelenlétünkkel ne fölösleges és megemészthetetlen terhet jelentsünk a megszületőnek, hanem igazi lelki biztonságot, mindössze tudatában kell lenni, milyen érzés megszületni..." (Békési Beáta)

 

Kép Fréderic Leboyer : Szülés gyöngéden

Ez  a  mű  nem  valamiféle  folytatása  A  gyöngéd  születés  c.  könyvnek, hanem  egy azt kiegészítő szöveg,  annak mintegy előzménye,  egy hozzá tartozó,  mindeddig hiányzó fejezete.   A  szülés és a születés fájdalommal jár.   És,  ami   még   fontosabb,   szorongással.   A  nő  szenvedéséről  és szorongásáról  már  eddig  is  sokat tudtunk.  A gyermekéről mind ez idáig szinte  semmit.    A  gyöngéd  születés  reményeink  szerint  talán  javított valamit  ezen  a  siralmas  helyzeten.  Maradt  azonban  a nő szenvedése, melyre  számtalan  gyógyírt  kínál  a  tudomány,   s  ezek  közül  némelyik egyenesen a "fájdalom nélküli szülés" ígéretével kecsegtet. Mi nem valami új módszert ismertetünk, ellenkezőleg! Inkább új nézőpontból közelítünk a kérdéshez.

 

KépPenny Armstrong, Sheryl Feldman : A születés művészete

Penny   Armstrong,    független    bába,     aki    amellett,     hogy   sokévi "hagyományos"   kórházi  tapasztalattal  rendelkezik,   több  mint  kétezer otthonszülést  kísért és Sheryl Feldman,  írónő,  kiváló doula (szülés körüli asszonysegítő) tárják elénk közös élményeiket.  Élmények közvetítésére a tudomány száraz nyelve nem képes, a szakmai információk átadása pedig nem  a  költészet  feladata.  Ritka  és  szerencsés pillanat,  amikor a kettő mégis   találkozik,   s   anélkül,   hogy   egyik  a  másik  rovására  menne. A  szerzők nemcsak a szakember és írónő együttműködése révén,  hanem külön-külön  is  hordozzák  e  két oldal szintézisét,  s könyvük legnagyobb erénye éppen e személyiségükben bennerejlő szintézis megteremtése.


ne-legyunk-tokeletes-anyak.jpgLibby Purves : Hogyan NE legyünk tökéletes anyák?

Ki vagy te?
Tökéletes anya, aki szerényen mosolyog, makulátlan rendet tart, a pelenkából sárkányt hajtogat, neveléselméleti könyveket olvas, soha föl nem emelné a hangját. Igazi anya, akinek mindig pecsétes a pulóvere, soha nem fejez be semmit, sántikál, mert rálépett egy építőelemre, titokban romantikus regényeket olvas, nyüszít a kimerültségtől.
Libby Purves négy év edzés után, miután röptében kapkodta el a lepottyanó ételt "dörzsölten" és sziporkázó humorral bizonyítja, hogy a legkevésbé ígéretes anyák is képesek a túlélésre: csecsemőik, tipegő gyerekeik gondozására. Földhözragadt jó tanácsok és falrengető anekdoták teszik teljessé ezt a tűzvonalban álló anyáknak írt kézikönyvet, mely a terhességtől az óvodáskorig, a testvérharcokon és jól előkészített kirándulásokon át a gyerekfelügyeletig és a szakmai karrierig ívelő kérdéseket tárgyalja. Libby Purves bátran támaszkodik a saját, két gyerek dúlta otthonában szerzett tapasztalataira és további ötven, hasonló gondolkodású anya bölcsességére: szégyenkezés nélkül mondja el, hol lehet csalni és magunkhoz igazítani a szabályokat, melyek különben sem számítanak soha igazán. A Hogyan ne legyünk tökéletes anyák? fölbecsülhetetlen értékű kalauz azoknak, akik még élvezni is akarják tökéletlen anyaságukat.